ПАКЕТ ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС

ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС 

Хормоните са важен елемент за цялостното ни здраве. Лаборатория Писанец предлага нов пакет изцяло за жени, който проследява хормоните в тялото. Пакетът съдържа следните хормони: TSH, FT3, FT4, Тестостерон, Инсулин, Естрадиол, Прогестерон, FSH, LH, Кортизол, Пролактин.


Препоръчително е когато имате няколко от тези симптоми да проследите нивата на хормоните. Следните симптоми не трябва да се пренебрегват: 

 

качване на тегло

умора

повишена чувствителност към студ или топлина

запек 

суха кожа

подпухнало лице

необяснима загуба на тегло (понякога внезапна)

повишена или намалена сърдечна честота

повишена жажда

мускулна болка и скованост

изтъняване на косата или фина, чуплива коса

повишен глад

депресия

намалено либидо

тревожност или раздразнителност

изпотяване

безплодие

Хормоните на щитовидната жлеза са от изключително важно значение. Те регулират почти всички обменни процеси в организма и ги поддържат в равновесие. Отклоненията в нивата им могат да бъдат в посока повишение или намаление. За оценка на правилното функциониране на щитовидната жлеза е необходимо изследването на: FT3, FT4 и TSH.

При жените най-често срещаният хормонален дисбаланс е синдромът на поликистозните яйчници (PCOS). Тогава трябва да се обърне внимание на нивата на тестостерон и инсулин. Симптомите на този синдром са:

тежък или нередовен месечен цикъл, включително липса на такъв

прекомерно окосмяване (хирзутизъм) по лицето, брадичката или други части на тялото

акне по лицето, гърдите или горната част на гърба

изтъняване на косата или косопад

наддаване на тегло или проблеми с отслабването

потъмняване на кожата, особено по гънките на шията, в слабините и под гърдите

вагинална сухота

нощно изпотяване

 

При високи нива на тестостерона се наблюдава: качване на тегло, нередовен менструален цикъл, акне, увеличено окосмяване. 

Инсулинът е хормон, който регулира обмяната на мазнините и въглехидратите (най-вече глюкозата) в организма. Високото ниво на инсулина води също до качване на теглото и промяна на хормоналния баланс тялото.

Естрадиол е женски полов хормон, който се съхранява и възпроизвежда от надбъбречната жлеза, яйчниците, тестисите и мастните клетки на организма. Естрогенът преобразува калориите в мазнини. Ниските стойности на естрогена  водят до увеличаване на мастните образования. Ето защо трябва да следим нивата на женския полов хормон.

Прогестеронът е хормон, който подпомага подготовката на матката за бременност и ендометриума за имплантиране на зародиша. Произвежда се от яйчниците. Високите нива на прогестерона спомагат баланса на теглото на женския организъм. При ниски нива на прогестерона се наблюдава задържане на вода и подут корем. Липсата му води до стерилитет.

FSH - фоликуло-стимулиращ хормон. Стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Концентрацията на хормона варира в рамките на месечния цикъл на жената.  Изследва се най-често за откриване причината за стерилитет и преждевременен климактериум при жените.

Лутеинизиращият хормон – LH.

Както при мъжете, така при жените, лутеинизиращият хормон - LH има ключова роля за фертилитета. LH и FSH регулират и стимулират развитието и функциите на половите жлези (яйчниците при жените и тестисите при мъжете).

Кортизол (хормон на стреса) се проследява задължително при покачване на теглото, промяна на настроенията, суха кожа, поява на лилави стрии по корема, косопад. Високите нива на кортизол водят до заболяване – синдром на Кушинг. 

Пролактин

Изследването на пролактин в кръвта може да е необходимо при репродуктивни проблеми или нередовна менструация. Пролактинът се произвежда от хипофизната жлеза в мозъка, както и от матката, клетките на имунната система, млечните жлези, простатата, мозъка, кожата и мастната тъкан.

*Проби се взимат всеки ден сутрин на гладно, без кофеинови напитки. За пролактин и кортизол е нужно тялото да бъде в покой 30 минути, затова се лежи 30 минути в лабораторията.  

*Пробата, необходима за изследванията, е кръвен серум. 

*Заплаща се такса Обработка биологичен материал и екарисаж.

Както при всички диагностични тестове, окончателна клинична диагноза не трябва да се основава на резултатите от един тест, а трябва да бъде направена само от лекаря след оценка на всички клинични и лабораторни резултати.

 

ЦЕНА НА ПАКЕТА: 120.00лв.

Свържете се с нас

Контакти

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече