БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ЛАБОРАТОРИЯ ПИСАНЕЦ, ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА СКРИНИНГ: ЗАЕДНО СРЕЩУ РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

В Лаборатория Писанец може да направите безплатни изследвания за рак на дебелото черво. Тези изследвания са част от Националната Кампания за скрининг: ЗАЕДНО СРЕЩУ РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО. За тази кампания може да откриете повече информация на този линк: https://testvai.bg

 

ПРОГРАМАТА ЗА СКРИНИНГ ОБХВАЩА ЛИЦА ОТ 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ОСОБЕНО ЗА РИСКОВИТЕ ГРУПИ ОТ  50 ДО 74 ГОДИНИ И СЕ ПРОВЕЖДА ОТ 28.03.2024. 

Ракът на дебелото черво е едно от онкологичните заболявания, при които възможно най-ранното откриване е ключово за успешното лечение. Открит в по-ранен стадий, този вид рак е по-лесно лечим и с по-добра прогноза. Ето защо, един от съществените методи за ефективно предотвратяването му са ежегодните скринингови изследвания за хората, навършили 50-годишна възраст, дори и да не изпитват симптоми.

 

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Това е и втория най-често срещан рак при жените и третия най-разпространен при мъжете в страната. Всеки три минути един човек в Европа става негова жертва. 

 

ОСНОВНА ЦЕЛ НА КАМПАНИЯТА

 

Поставяне на началото на регулярна програма за превенция и скрининг на рака на дебелото черво в България с цел:

- диагностициране на рисковите групи възможно най-рано, когато заболяването може да бъде успешно овладяно;

- намаляване на разходите за лечение;

- подобряване на качеството и продължителността на живота

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗСЛЕДВАНЕТО И КАК СЕ ВЗИМА ПРОБА

 

Изследването се нарича имунохимичен тест за скрити (т.н. окултни) кръвоизливи и се използва за откриване на кръв в изпражненията, което може да бъде симптом за различни заболявания, включително и рак на дебелото и право черв

За изследването е необходимо предоставянето на фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер. Ако се налага, материалът може да се съхранява до 3 дни при температура 2 — 8 °C (в хладилник).

Резултатите ще бъдат готови в рамките на следващия работен ден, след 18:00ч., с изключение на събота, неделя и официалните празници.

 

Положителният резултат от изследването за окултни кръвоизливи индикира, че е отчетено наличие на кървене, но не и неговият източник. Ето защо са необходими допълнителни изследвания за точно установяване на източника на кървене. Препоръчителна е консултация с лекар за преценка и евентуално направление за извършването на други уточняващи изследвания. Често, като последваща стъпка при наличието на положителен резултат от изследването за окултни кръвоизливи, експертите препоръчват и назначаването на колоноскопия.

Свържете се с нас

Контакти

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече