PCR тест за Kоклюш и Паракоклюш (Bordetella pertussis/parapertussis) в лаборатория Писанец

 

В лаборатория Писанец се извършва PCR тест за Kоклюш и Паракоклюш (Bordetella pertussis/parapertussis) или така наречената магарешка кашлица. 

Това е силно заразна инфекция на белите дробове и дихателните пътища, която се причинява от бактерии. Предава се чрез близък контакт с някой, който има магарешка кашлица , чрез кихане и кашляне (по въздушно капков път).

Bordetella pertussis e грам-отрицателна аеробна, патогенна, капсулирана кокобацилова бактерия от рода Bordetella и причинител на коклюш или магарешка кашлица. Неговите вирулентни фактори включват коклюшен токсин, аденилатциклазен токсин, нипковиден хемаглутинин, пертактин, фимбрии и траьеален цитоксин.

Инкубационен период е средно 7-10 дни.

В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. В рамките на две седмици кашлицата става остра и продължителна, със задушаване и невъзможност да се поеме въздух.

Основната рискова група са бебетата до 6-месечна възраст, защото са с незавършен ваксинационен курс.

Уязвими са и всички, които не са ваксинирани срещу коклюш с препоръчителния брой дози ваксина, независимо от възрастта. Неваксинирана бременна жена може да предаде коклюша на плода.

От коклюш човек може да се разболее повече от веднъж, тъй като антителата, които се изработват след инфекция или имунизация, не се запазват във времето.

Заболяването може да се лекува с антибиотици, което помага и за спиране на по-нататъшното разпространение. За максимална ефективност на лечението обаче, то трябва да започне възможно най-рано, през първите една до две седмици преди да настъпят пристъпите на бързи последователни кашляния.

 

Свържете се с нас

Контакти

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече